Μπαομπάπ...(τι λέξη!)

Η συμμαθήτριά μας μας διάβασε ένα αγαπημένο της σημείο απο τον μικρό πρίγκηπα του Αντ.Σεντ Εξυπερύ...εκείνο με τα μπαομπαμπ που γεμίζουν τον μικρό πλανήτη... Ρωτήσατε τι δέντρα ειναι αυτά.  Είπαμε πως φυτρώνουν στην Αφρική, αλλα η εγκυκλοπαίδεια λεει πως βρίσκονται και στην Αυστραλία. Το όνομα του δέντρου είναι "Ανδασονία" (!) .Δείτε τα γιατί σαν δροσοσταλίδες που είστε μπορεί να χρειαστεί να τα ποτίσετε!





Η Αδανσονία είναι γένος φυτών της οικογένειας των Βομβυκοειδών (Bombacaceae) με περίπου 10 είδη που βρίσκονται σε περιοχές της Αφρικής και της Αυστραλίας
Το πιο σημαντικό είδος είναι το δένδρο μπαομπάμπ (χιλιόχρονο δένδρο, επιστημονική ονομασία Adansonia digitata), ένα περίεργο φυτό με πολύ παχύ κορμό που φτάνει σε διάμετρο και τα 12 μέτρα. Στους κορμούς των δένδρων αυτών οι ιθαγενείς κατασκευάζουν κατοικίες. Στη κορυφή του τα κλαδιά είναι πολύ μικρά σε σχέση με τον κορμό.
Η ονομασία Αδανσονία δόθηκε από τον Γάλλο βοτανικό Μισέλ Αντανσόν που πρώτος ανακάλυψε το είδος, το 1724.
Οι καρποί του δένδρου μπαομπάμπ είναι ξυλώδεις σε μορφή πεπονιού, οι σπόροι χρησιμοποιούνται κατά της δυσεντερίας και ο φλοιός του δένδρου δίνει ίνες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σχοινιών. Ο χυμός τους δε, χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλκοολούχου ποτού.

Πηγή: Wikipedia

2 σχόλια: