Παίζω...μαθαίνω... Ιστορία!

Στη ζωφόρο του Παρθενώνα απεικονίζεται η πομπή προς το βωμό της θεάς Αθηνάς. Παίξτε το παρακάτω παιχνίδι με τα μαγικά τετράγωνα για να γνωρίσετε καλύτερα τις μορφές που υπάρχουν εκεί, το πώς ήταν ντυμένες, άνδρες και γυναίκες.Ας να δούμε λίγο και τα χρώματα στα αγάλματα της αρχαϊκής εποχής. Παίξε το παιχνίδι, ζωγραφίζοντας το άγαλμα της πεπλοφόρου κόρης ( = η κόρη(νεαρή γυναίκα) που φορά πέπλο). Είναι το άγαλμα μιας κόρης της αρχαϊκής εποχής που βρέθηκε στο Ερέχθειο, μικρότερο ναό στην Ακρόπολη. Δεν είναι όμως μια απλή κόρη όπως οι άλλες. Απεικονίζει τη θεά Άρτεμη, το κομμένο της χέρι κρατούσε τόξο. Το άγαλμα φιλοξενείται στο μουσείο της Ακρόπολης. 


Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου απεικονίζονται στη Ζωφόρο του Παρθενώνα, του μεγάλου ναού προς τιμήν της Αθηνάς που βρίσκεται στην ακρόπολη της πόλης, τον ιερό βράχο όπως λέγεται γιατί έχει εκεί και άλλους μικρότερους ναούς.

Δες το παρακάτω βίντεο για να καταλάβεις ακριβώς τι είναι η ζωφόρος. Είπαμε πως ήταν μια μεγάλη "ζώνη" από μάρμαρο πάνω από του κίονες του ναού.  Τώρα κάνε κλικ στην εικόνα, παίξε και θυμήσου τους Θεούς του Ολύμπου. Ολύμπια αινίγματα λέγεται το παιχνίδι, μάντεψε το Θεό που απεικονίζεται στην ανάγλυφη παράσταση της ζωφόρου.3 σχόλια:

 1. ουαου τελιο μαργαριτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ποιος-α ειναι ο-η αγαπημενος-η θεος-α;;;;;
  εμενα η Αφροδιτη και η Αθηνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. εμενα η Αφροδιτη η Αθηνα και ο Ερμης!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή