Αρχαϊκά Χρόνια: Ο Β αποικισμός των Ελλήνων. Aπό το τότε..στο σήμερα


Στην ιστορία σήμερα μιλήσαμε για τις αποικίες που δημιούργησαν Έλληνες στα αρχαϊκά χρόνια, στα νησιά και τα παράλια της Μεσογείου Θάλασσας αλλά και του Εύξεινου Πόντου. Σημαντικές υπήρξαν οι αποικίες στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία καθώς, όπως και με τις υπόλοιπες, οι Έλληνες είχαν ισχυρούς δεσμούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς.  Οι αποικίες αυτές ονομάστηκαν Μεγάλη Ελλάδα. 
Τα χρόνια εκείνα έγινε και η μετάβαση από το ανταλλακτικό εμπόριο των γεωμετρικών χρόνων στο εμπόριο με χρήματα, κάνοντάς το να αναπτυχθεί πολύ. Οι Έλληνες στις αποικίες δημιούργησαν νομίσματα και κάθε πόλη - κράτος είχε το δικό της. Οι αποικίες υπήρξαν σημαντικές γιατί τροφοδοτούσαν την Ελλάδα με αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες ενώ ταυτόχρονα, αποτελούσαν ενδιάμεσους σταθμούς στα εμπορικά ταξίδια των Ελλήνων σε όλη τη Μεσόγειο.

Ένα βίντεο με φωτογραφίες ελληνικών αποικιών, με αρχαιολογικούς χώρους που σώζονται ακόμα και σήμερα, τα ονόματα και τα νομίσματά τους.





Δείτε ακόμα ένα βίντεο με μια περιήγηση στην Κάτω Ιταλία και Σικελία όπως είναι σήμερα, στα μέρη που υπήρξαν ελληνικές αποικίες. Ακούγονται τραγούδια στη διάλεκτο  Griko ("Γκρικο")  όπως τη λένε, που λίγοι κάτοικοι τη μιλούν πια. Είναι μια διάλεκτος που έχει πολλές ελληνικές λέξεις, μοιάζει με ελληνικά με ιταλική προφορά! Ακούστε με λίγο προσοχή τα τραγούδια και θα τις βρείτε! Προσέξτε επίσης τη μουσική.... πολλά μουσικά μέρη θυμίζουν ελληνική παραδοσιακή μουσική, που σήμερα ακούμε και χορεύουμε στα χωριά και στις παραδοσιακές γιορτές. 
Και έχουν περάσει από τότε... περισσότερα από 2.000 χρόνια! 
Εντυπωσιακό δεν είναι ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου